Cuina Burgesa Tradicional Catalana d'inspiració modernista


El terreny on es troba avui casa fuster, va ser ocupat prèviament per una indústria. El 1881 Olegario Juncosa fa construir una fàbrica dedicada a la producció de xocolata, sota el nom de Chocolates Juncosa.

El 1905, Consol Fabra i Puig va comprar la finca. Casada amb Marià Fuster, qui el 1908 encarrega a Domènech i Montaner la construcció d’un noble i luxós edifici, per a més d’embellir la ciutat, obsequiar la seva dona. Les obres van acabar el 1911, Consol va morir el 1912.

Marià Fuster va viure uns anys a l’edifici. Menys la planta principal, les demés es van posar en lloguer. A la planta 0 i el soterrani s’hi va establir la botiga i fàbrica respectivament de Mobles Francesc Vidal. Alguns dels mobles estan actualment a l’Hotel Ritz de Barcelona.

Plànol original de Domènech i montaner de l’espai que va ser el menjador de la família i l’actual Panot.

A principis del 1922 la Família Fuster-Fabra va vendre tota la propietat a la família Ynvern. Eren, aleshores, uns llogaters que tenien al pis de Dalt. A la planta principal, va deixar d’haver la fabrica i botiga de mobles Mobles Francesc Vidal, i es va dividir l’espai en 7 comerços diferents, entre ells: Una sucursal de la drogueria Dalmau Oliveras, en la que es creu hi va treballar el conegut pintor Joan Miró de dependent, la Orxateria Valenciana, la cerveseria Glöbel, la pelleteria Campanelli i una freqüentada perruqueria per a homes.

L’estiu de 1933, es va inaugurar el conegut Cafè Vienès de la planta principal. El llogater era un home Alemany. També es va quedar al soterrani, on va obrir una sala de ball: El Danubi Blau. Amb la Guerra Civil, el règim es va quedar la propietat i va passar a ser La Casa del Socorro. Van mantenir ambdós negocis amb la diferencia que l’orquestra eren militars i la sala de ball es va dir El Danubio Azul.

Va ser a finals dels anys 30 que el conegut poeta i dramaturg Salvador Espriu va llogar un dels apartaments de la quarta planta de l’edifici. Hi va viure durant 30 anys, ja que al 1960 la companyia elèctrica Enher va comprar la propietat. Salvador Espriu és l’últim inquilí en abandonar l’edifici.

Inicialment l’elèctrica va voler enderrocar l’edifici. Tot i així, les manifestacions veïnals i l’oposició de l’ajuntament van fer que finalment es mantingués l’edifici.

És al 1999 que la Enher marxa, i tanca l’edifici. Finalment el 2000 adquireix l’edifici l’actual propietari que és una família de Granada.
El 2004 obre les portes com a Hotel i s’obre per a la ciutat.
Finalment, el 14 de Maig del 2019, el Xef i presentador Marc Ribas, inaugura el seu restaurant a la primera planta de l’edifici. Amb una concepte basat en l’altra cuina burgesa tradicional catalana i inspirada en l’època modernista.

ericsalaHistòria